TOP 5 razlogov po izboru razvijalcev za izdelavo poslovnih aplikacij na platformi Oracle APEX
28.08.2021

Oracle APEX je priljubljena nizkokodna platforma za izdelavo poslovnih aplikacij, ki omogoča izgradnjo  informacijsko varnih aplikacij s številnimi razširljivimi funkcijami, ki jih je mogoče uporabiti kjer koli. Oracle APEX je naslednik tehnologije Oracle Forms in je platforma, ki ponuja vse, kar je potrebno za izdelavo in uvajanje aplikacij – dostop, dodajanje in urejanje podatkov, ustvarjanje baznih elementov, razvoj in uvajanje aplikacij, ustvarjanje API-REST in še veliko več!

V podjetju Gora poteka razvoj t.i. APEX aplikacij po naročilu in potrebah končnega naročnika že vrsto let in ekipa ima za seboj številne uspešne projekte razvoja aplikacij.

Razlogov za uporabo te platforme je veliko, Gorina razvojna ekipa pa iz lastnih izkušenj izpostavlja naslednjih top 5 razlogov zakaj se odločiti in uporabljati Oracle APEX:

1. Deklarativno razvojno okolje

Platforma ponuja zmogljivo deklarativno okolje za gradnjo popolnoma funkcionalnih aplikacij z minimalnim pisanjem kode. V aplikaciji se nove strani lahko dodaja  'from scratch' ali z uporabo čarovnika.

Z APEX-om se lahko spreminja lastnosti in atribute komponente na deklarativni način s pomočjo Page Designer-ja. Page Designer omogoča pregledovanje, vlečenje in spuščanje ter urejanje komponent na strani.

2. Funkcije za dvig produktivnosti

Z namenom poenostavitve in izboljšane izkušnje razvijalcev pri razvoju aplikacij je bilo znotraj platforme APEX tekom let dodano mnogo novih funkcionalnosti, med katerimi so najzanimivejše:

Create Page Wizard - Čarovnik za ustvarjanje strani omogoča, da se v aplikacijo dodaja komponente ali funkcije tako, da se enostavno sledi korakom v čarovniku. Na voljo so komponente: prazna stran, poročilo, obrazec, Master-Detail, Plug-ins, grafikon, koledar, drevo, čarovnik, zajem podatkov,... ter nekatere strani s funkcionalnostmi kot so: stran z informacijami, nadzor dostopa, poročanje o dejavnostih, možnosti konfiguracije, poročanje po e-pošti, povratne informacije, stran za prijavo in izbira sloga teme.

Quick SQL- Generiranje SQL kode z uporabo okrajšav, shranjevanje in nalaganje podatkovnih modelov, poudarjanje sintakse in samodokončevanje stavkov.

Universal Theme -  Odziven uporabniški vmesnik, ki omogoča izdelavo sodobnih spletnih aplikacij, brez obširnega poznavanja tehnologij, kot so HTML, CSS ali JavaScript.

Template Options-  Enostavno prilagajanje videza katere koli komponente, ki temelji na predlogi.

3. Razvoj kode na baznem delu (Database-centric development)

Večina poslovnih aplikacij temelji na podatkih, zato je okolje APEX idealno za izdelavo teh vrst aplikacij. Z APEX-om se hitro gradi aplikacije na podlagi definicij podatkovnih tabel. Kot dodatek se lahko z APEX-om enostavno kombinira in sinhronizira oddaljene podatke s podatki v lastni zbirki podatkov, vse to pa deklarativno prek REST virov podatkov. Viri podatkov REST razvijalcem omogočajo dostop do storitev REST ali splošnih podatkovnih virov JSON v aplikacijah in uporabo podatkov v komponentah APEX, kot so poročila, interaktivna poročila in interaktivne tabele.

V kolikor že obstaja poslovna logika na strežniški strani v PL/SQL, se ta lahko preprosto uporabi v programu APEX. To logiko na strežniški strani se lahko enostavno vključi neposredno v APEX, vključno s PL/SQL paketi, funkcijami in procedurami.

PL/SQL procedure se prikliče s klikom na gumb ali potrjevanjem strani. Za preverjanje veljavnosti podatkov pred oddajo obrazca se lahko uporabi obstoječo PL/SQL funkcijo.

APEX ponuja tudi nabor orodij, imenovan SQL Workshop, s pomočjo katerih se lahko ustvarja in vzdržuje bazne predmete, izvaja poljubne SQL ukaze ter nalaga in razklada podatke.

4. Brez predpogojev po programski opremi za razvoj (No client software)

APEX ne zahteva nobene programske opreme za razvoj in uvajanje spletnih aplikacij na strani klienta. Razvijalci potrebujejo samo sodoben brskalnik, da lahko:

  • Modelirajo bazne objekte
  • Nalagajo in prevzemajo podatke
  • Ustvarijo REST vmesnike na lokalnih podatkih
  • Zgradijo aplikacije na podlagi lokalnih, zunanjih ali oddaljenih baz podatkov
  • Zaženejo in razmestijo aplikacije

5. APEX je "cloud-ready" 

APEX je na voljo povsod, na prenosnem računalniku, on-premise, na Oracle Cloud ali drugih oblakih. Okolje, v katerem se Apex aplikacija razvija ne pogojuje okolja, kamor je aplikacija uvedena. Vse aplikacije, ki se jih razvije v programu APEX, je mogoče uvesti in zagnati v oblaku. Z APEX-om v Oracle oblaku se lahko enostavno ustvari avtonomno bazo podatkov ali storitev APEX in v nekaj minutah je vse pripravljeno na začetek ustvarjanja in uvajanja aplikacij – brez zapletov, ki se lahko pojavljajo pri namestitvah in konfiguracijah lokalnega okolja.

 

So razlogi prepričali tudi vas? Se sprašujete kako in kje začeti? Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo narediti prve korake v uvajanju platforme. Prav tako nam lahko zaupate v razvoj vaše poslovne zahteve in vam izdelamo aplikacijo po naročilu.